Rejlersin Telecom varmistaa, että data liikkuu

15.12.2020

Rejlersin Telecomin ryhmäpäällikkö Tero Jokinen on tyytyväinen, että yhä useampaan rakennukseen suunnitellaan jo etukäteen matkapuhelinverkko, joka toimii.

 – Tärkeintä on herätä miettimään tarpeita ajoissa. Jokisen taival rejlersiläisenä on vasta lyhyt. Hän siirtyi Rejlersille yrityskaupassa telealan asiantuntijaporukan kanssa. – Rejlersiläisiin on ollut helppo integroitua ja hyvä yhteistyö on jo täydessä vauhdissa.

Tero Jokinen vetää Rejlersillä 13 hengen asiantuntijaryhmää, joka on erikoistunut matkapuhelinverkkojen kuuluvuuskartoituksiin ja suunnitteluun sekä viranomaisille ja huoltovarmuuskriittisille toimijoille kehitettävään verkkoon.

Jokinen siirtyi Rejlersille, kun yhtiö osti entisen työnantajansa Sitowisen teleliiketoiminnan.

– Rejlersin Telecom-yksikköön saatiin uutta osaamista muun muassa televerkkojen ylläpitoon, suunnitteluun ja rakennuttamiseen liittyviin palveluihin, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan Rejlersin palvelut ja uusi asiantuntijuus ja palvelut on saatu yhdistettyä hyvin, sillä yrityksillä on ollut aikaisemmin samoja asiakkuuksia.

– Yhdistymisessä vahvistui kiinteä- ja mobiiliverkon osaaminen. Asiantuntemusta löytyy nyt niin mastojen, pylväiden- ja kiinteistötukiasemien suunnittelusta operaattoreille kuin myös matkapuhelinsisäverkkojen ja Virve-verkkojen kartoituksista ja suunnittelusta kiinteistöille ja rakennusyhtiöille.

– Nyt Rejlers Telecomista löytyvät kaikki asiantuntijapalvelut tietoliikenneinfran konsultointiin, eri verkkojen kuuluvuusmittauksiin, suunnitteluun, rakennuttamiseen ja ylläpitoon. Palvelemme myös sisäverkkojen urakoitsijoiden kilpailutuksessa, laitesijoitussopimusten laatimisessa operaattoreiden ja kiinteistöjen välille, asennusurakoinnin valvonnassa ja loppukatselmoinneissa.

 

Yhtä ratkaisua ei ole olemassa

Tero Jokinen ei ihmettele, että telealalla on ilmassa ”ehkä pienehköä sekamelskaa” erillisten uusien langattomien verkkojen integroinnissa ja yritysten tarpeissa. Tarjolla on hämmentävän paljon vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

– Yhtä aikaa on saatavilla paljon erilaisia tekniikoita ja verkkojen käyttövarmuus tulee korostumaan, eivätkä rakennusten huonot sisätilakuuluvuudet helpota asiaa.

5G verkot ovat vain yksi tekniikoista, mutta vaikuttaa eniten kuluttajaan. Tekniikka mahdollistaa nopean datan käytön, suoratoistoon tulee aivan uusia mahdollisuuksia, 5G:n yli voidaan ohjata laitteita, ja mitä kaikkea muuta 5G mahdollistaa, ei ole vielä edes selvillä.

– 5G on jo saatavilla. Verkkoja rakennetaan ahkerasti ja myös kohtuuhintaisia 5G -puhelimia on jo olemassa, Jokinen toteaa.

Paraskaan puhelin ja tarjolla oleva tekniikka eivät kuitenkaan takaa, että data liikkuu, jos verkot eivät ole kunnossa.

– Tyypillinen tapaus on esimerkiksi uusi energiatehokas kerrostalo, jossa vaimennus on suuri. Matkapuhelinverkolle perinteisellä tavalla tulevat signaalit operaattoreiden tukiasemista eivät enää pääse näiden seinien läpi ja rakennukseen tarvitaan avuksi sisälle rakennettava sisäverkko, jotta kuuluvuus saadaan nykypäivän vaatimalle tasolle.

Haastetta sisäverkon rakentamisessa nostaa se, että kaikenkattavaa ja yhtä ratkaisua kaikille rakentajille ja rakennuksille ei ole olemassa. Matkapuhelinverkot on suunniteltava tapauskohtaisesti.

– Olipa rakennus jo valmis tai suunnitteilla, me autamme langattoman tietoliikenteen kustannustehokkaisiin ratkaisuihin, Tero Jokinen vakuuttaa.

Laajempi palvelupaketti ja maantieteellinen kattavuus

Kuuluvuusongelma havaitaan usein vasta kun ihmiset muuttavat taloon. Jokinen toteaa, että kuuluvuuskartoitusmittaukset kannattaa tilata jo, kun talo on rakenteilla.

– Sairaalat, kauppakeskukset ja sen tyyppiset osataan suunnitella verkkojenkin osalta jo rakennusvaiheessa. Onneksi myös asuintalojen rakennuttajat alkavat olla valveutuneempia.

– Paras tapa on olla yhteydessä meihin jo ennen kohteen hankesuunnittelua. Näin voimme yhdessä selvittää, millaisia palveluja kohteessa tullaan käyttämään nyt ja tulevaisuudessa, jotka tukeutuvat langattomaan tietoliikenteeseen. Sen pohjalta voimme hakea yritykselle parhaat ja kustannustehokkaat ratkaisut.

Rejlers tarjoaa kaikki matkapuhelinten sisäkuuluvuuden varmistamiseen liittyvät palvelut, kuten suunnittelun, kuuluvuusmittaukset, konsultoinnin ja asennusten valvonnan.

– Sisäverkkojen toimivuus pystytään selvittämään kaikille operaattoreille, kaikilla tekniikoilla ja kaikilla taajuuksilla. Rejlers tarjoaa asiakkaille laajan palvelupaketin ja myös laajan maantieteellisen kattavuuden.

Kaikkiaan Rejlersin Telecom-yksikkö tarkoittaa nyt sataa tietoliikenneasiantuntijaa ympäri Suomen. Tero Jokinen asuu Lahdessa ja työskentelee Lahteen juuri perustetulla Rejlersin toimistolla.

– Uusi porukka on päässyt Rejlersillä hyvään vauhtiin. Siirtyminen rejlersiläiseksi sujui hienosti, vaikka aikataulu oli nopea. Pieniä muutoksia oli tietysti jonkin verran ja fyysiset työtilat vaihtuivat, mutta pysyivät samoilla paikkakunnilla. Myös osa henkilöstön käyttämistä tietojärjestelmistä vaihtui.

– Yksityiskohtia hiotaan vielä kuntoon, mutta työskentely on jatkunut hyvin ilman katkoksia.

LISÄTIETOJA

Sähköpostit ovat muotoa
etunimi.sukunimi@rejlers.fi

Tero Jokinen

Ryhmäpäällikkö
Telecom

+358 40 090 6930